Een (video)blog maken

Een (video)blog is een inspirerend of informatief artikel waarop lezers/kijkers kunnen reageren. Een blog bestaat uit hoofdzakelijk tekst, een vlog bestaat uit videobeelden. In een blog/vlog deelt de student zijn kennis, mening of visie over een gebeurtenis, artikel of actualiteit met anderen. Een blog/vlog heeft een persoonlijk haakje en een informele tone-of-voice die aansluit bij de doelgroep.

Je zet een blog/vlog in voor verwerking van theorie, verslag van een productie- of groepsproces of een stage of voor reflectieve doeleinden. 

Wat leert de student?

De student leert informatie overbrengen op een inspirerende en informele wijze die aansluit bij de belevingswereld van de lezer/kijker. Dit doet hij door zijn visie, met onderbouwing te verwerken in de blog/vlog.  

Wat doet de student?

  1. Zoekt en bestudeert informatie over het onderwerp en analyseert het probleem.
  2. Formuleert zijn eigen visie op het onderwerp en kan zijn mening onderbouwen.
  3. Schrijft een blog of maakt een vlog. 
  4. Deelt zijn blog/vlog met de docent. 
  5. Ontvangt en verwerkt eventueel de feedback. 

Wat doet de docent?

  1. Bepaal het onderwerp.
  2. Geef de opdracht om een blog/vlog te maken en geef toelichting op de criteria waaraan de blog/vlog moet voldoen of geef een rubric met beoordelingscriteria. 
  3. Ondersteun de studenten bij het maken van de blog/vlog. Dit kan door beschikbaar te zijn voor vragen, tips te geven of alternatieve perspectieven aan te dragen. 
  4. Geef feedback (middels een rubric). 

Variatiemogelijkheden

  • Laat studenten feedback geven op de blog/vlog van medestudenten, eventueel met behulp van een rubric. 
  • Laat studenten naar aanleiding van de feedback van medestudenten hun blog/vlog aanpassen. Hierdoor evalueren en reflecteren studenten tevens op het eigen ontwerp. 
  • Laat studenten een profielschets van de doelgroep maken om zich beter te kunnen inleven in de doelgroep, voorafgaand aan het maken van een blog/vlog  

Tools die kunnen worden ingezet bij deze werkvorm

  • Assignments (Brightspace)
  • Kaltura Capture
  • Kaltura My Media
  • Pitch2Peer
  • Kenmerken

    Groepsgrootte: , ,